Главная » 2013 » Май » 21 » На Павлоградському хімзаводі Віктор Янукович відкрив об'єкт утилізації порожніх корпусів двигунів ракет
22:06
На Павлоградському хімзаводі Віктор Янукович відкрив об'єкт утилізації порожніх корпусів двигунів ракет

На Дніпропетровщині на Павлоградському хімічному заводі Президент України Віктор Янукович відкрив об'єкт утилізації порожніх корпусів двигунів ракет і цех з виготовлення стабілізуючих розчинів. Ці об’єкти збудовані у рамках міждержавних домовленостей між Україною і США, зокрема під час зустрічі Віктора Януковича та Барака Обами, та Державної програми з утилізації твердого ракетного палива міжконтинентальних балістичних ракет РС-22. В урочистостях взяв участь Надзвичайний та Повноважний Посол Сполучених Штатів Америки в Україні Джон Теффт та голова Дніпропетровської облдержадміністрації Дмитро Колєсніков.

Нова установка дозволить до 2016 року переробити всі 163 корпуси двигунів ракет вагою 306 тонн. Також на цьому об’єкті буде проводитися утилізація супутніх відходів від інших процесів, пов'язаних з утилізацією твердого ракетного палива МБР РС-22.

Загальна вартість установки складає близько 150 млн грн. Кошти для цього об’єкту виділені Сполученими Штатами Америки на основі протокольних рішень, які прийняті під час зустрічі Президента України Віктора Януковича з Президентом США Бараком Обамою у 2010 році.

Після видалення з двигунів балістичних ракет твердого ракетного палива, їх корпуси відправляються на утилізацію в цю сучасну установку. Тут вони розпилюються та направляються у спеціальну піч, де речовина, з якої виготовлені корпуси, під дією температури розпадається на молекули і перетворюється на шлак. Його обробляють і отримують технічну сіль, якою потім можна посипати автошляхи.

Введення в дію сучасної установки з утилізації корпусів ракет дозволяє запобігти накопиченню відходів та їх негативному впливу на стан навколишнього природного середовища, виключити викиди токсичних речовин в атмосферне повітря і скидання стічних вод у водойми.

На початку 90-х років Україна прийняла на себе зобов'язання ліквідувати на своїй території всі міжконтинентальні балістичні ракети РС-22. Утилізувати було необхідно близько 5 тис тонн ТРП. У рамках міждержавних домовленостей між Україною і США, зокрема під час зустрічі Віктора Януковича та Барака Обами, та Державної програми з утилізації твердого ракетного палива міжконтинентальних балістичних ракет РС-22 базовим підприємством для проведення цієї роботи було визначено Павлоградський хімічний завод.

«Проблема утилізації твердого ракетного палива та корпусів ракет вже досить давня. Зокрема, у Павлограді корпуси і тверде ракетне паливо негативно впливали на екологію, як самого міста, так і області. Багато років ми працювали над залученням США до організації процесу утилізації, і тільки в 2010 році було прийнято рішення спільно з Бараком Обамою», - сказав Віктор Янукович.

Останні роки на заводі активно проводяться роботи з утилізації твердого ракетного палива. 5 квітня 2011 року Президент України Віктор Янукович відкрив повномасштабну промислову установку гідромеханічного вилучення твердого ракетного палива на Павлоградському хімзаводі. Це дозволило збільшити обсяги вилучення ТРП і значно прискорило процес утилізації. За 2011-2012 роки вилучено майже 600 тонн ТРП. Проте після вилучення палива залишалися корпуси ракет, які відтепер підприємство зможе ліквідувати, запобігаючи їх накопиченню та можливим екологічним забрудненням.

«Сьогоднішній день - це день реалізації домовленостей між Бараком Обамою і Віктором Януковичем, досягнутих в 2010 році. Важливо, що окрім утилізації корпусів ракет нова установка утилізує протипіхотні міни, що робить сприятливий вплив на знищення Україною даного виду боєприпасів, в рамках програми «Партнерство заради миру», - зазначив Надзвичайний і Повноважний Посол США в Україні Джон Теффт.

Всі процеси з утилізації порожніх корпусів забезпечені системами газоочисного обладнання з високою ефективністю очищення. Також на об’єкті запроваджена система водообертальної технологічної води. Це дозволяє не скидати її в каналізаційні системи і навколишнє середовище, а знову й знову після очищення використовувати одну й ту ж воду. На системі газової очистки та водообертальної системи установлені прилади контролю за вмістом шкідливих речовин, що забезпечує щодобовий контроль за об’єктом.

Також на Павлоградському хімічному заводі відкрито цех з виготовлення стабілізуючих розчинів, який дозволить вийти на промислову потужність процесів вилучення і переробки твердого ракетного палива (до 2 тис тонн на рік), забезпечивши в достатній кількості стабілізуючими розчинами ці процеси. Це прискорить виконання робіт з утилізації ракетних двигунів, що зберігаються в регіоні. Впроваджувані технологічні процеси на об'єкті дозволяють також виготовляти і рідкі мінеральні добрива, які можна застосовувати в сільському господарстві.

Будівництво здійснювалося в рамках виконання завдань, передбачених Програмою утилізації твердого ракетного палива міжконтинентальних балістичних ракет РС-22, за рахунок державного бюджету. Кошторисна вартість об’єкту становить близько 75 млн грн.

При будівництві використовувалася сучасна гетерофазна технологія синтезу речовин для отримання стабілізуючих розчинів і емульсій. Процес синтезу проводиться з використанням обладнання, яке спроектовано спеціалістами Павлоградського хімічного заводу і виготовлено на вітчизняних підприємствах. Технологічним процесом передбачено використання енергозберігаючого обладнання і технологій, які забезпечують ефективність процесів, а сучасна система автоматизації забезпечує необхідну безпеку проведення технологічних процесів. Застосовані устаткування і технології повністю забезпечують дотримання норм і правил екологічної та виробничої безпеки.

Управління преси та інформації Дніпропетровської облдержадміністрації

Просмотров: 816 | Добавил: fable | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]